Drugu godinu zaredom, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača sudjelovala je, kao izvoditelj, u projektu „Kako smanjiti otpad od hrane“, koji se provodio u okviru Dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“, koji su potpisali Grad Zagreb i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.
S obzirom da se u Hrvatskoj godišnje po stanovniku baci 72 kilograma hrane, a cilj EU je do 2030. godine za 50 % smanjiti količinu bačene hrane , na radionici su učenicima pokazani načini na koje se može smanjiti otpad od hrane. Najveći dio otpada – čak 76 %, otpada na kućanstva. Svaki peti stanovnik Hrvatske živi na rubu siromaštva, a smanjenje otpada od hrane može pridonijeti i smanjivanju socijalnih razlika u zemlji.
Projekt se provodio od 21. ožujka do 2025. godine 10. lipnja 2025. godine za učenike 8. razreda u 7 osnovnih škola u Zagrebu (ukupno 25 radionica): OŠ K. Š. Gjalskoga, OŠ Jure Kaštelana, OŠ Davorina Trstenjaka, OŠ Otok, OŠ Kajzerica, OŠ Tituša Brezovačkog i OŠ Rudeš.
Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača Ana Knežević kroz interaktivne radionice educirala je učenike što je otpad od hrane, kako nastaje i kako ga smanjiti, koje su štetne posljedice bacanja hrane za okoliš, koliko se resursa poput zemlje, vode i energije troši od samog procesa proizvodnje hrane, pa sve do dolaska u trgovinu, kako pravilno čuvati namirnice, kako smanjiti bacanje hrane i ostatke upotrijebiti za nova jela, što se odlaže u biootpad, te kako kompostiranjem uštediti novac i čuvati okoliš.
Očekivani rezultati radionice su educirani učenici koji će se racionalnije odnositi prema hrani i okolišu, koji će promijeniti navike sukladno novostečenim znanjima, prenijeti informacije i znanja na svoje ukućane, te tako smanjiti i spriječiti stvaranje otpada od hrane. Mlađe generacije igraju ključnu ulogu u ostvarivanju održivog razvoja i odgovornijeg ponašanja prema hrani. Kroz edukaciju u školama pruža im se prilika usvojiti ekološki odgovorno ponašanje koje će smanjiti stvaranje otpada od hrane u budućnosti.
Nakon radionice učenici su popunjavali anketni upitnik, a tri škole koje su pokazale najviše znanja su: 8.a u OŠ Otok (Stjepana Gradića 4), 8.a (OŠ Tituša Brezovačkog, Špansko 1) i 8.c (OŠ Kajzerica, Žarka Dolinara 9).

OŠ K.Š.Gjalski (8.b)

OŠ Rudeš (8.b)




0 Comments