Treba li nam dvojno iskazivanje cijena i u 2024. godini?

Objavio Ana Knežević

Predsjednica udruge

pro 3, 2023

Podjelite:

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača uputila je Ministarstvu financija zahtjev za dvojno iskazivanje cijena i u 2024. godini.
Zahtjev smo temeljili na činjenici da nam se stalno javljaju potrošači sa upitima hoće li se dvojno iskazivanje cijena nastaviti, jer se nisu navikli na euro, sve preračunavaju u kune i dvojno iskazane cijene im jako pomažu u tome, te iskazuju bojazan kako će to raditi kada cijene budu samo u eurima.
Zahtjev smo argumentirali i činjenicom da niti jedna zemlja nije uvodila euro uz stalno divljanje cijena i tako visoku inflaciju, jer je prema statističkim podacima hrana u Hrvatskoj u zadnje 2 godine poskupjela 30%, i osim ograničenih cijena, sve druge cijene stalno rastu.
Na žalost Ministarstvo smatra da će 16 mjeseci dvojnog iskazivanja cijena biti dovoljno potrošačima da se naviknu na euro, pozivajući se na Preporuku Europske komisije i iskustava zemalja koje su posljednje prije nas uvodile euro.
Preporuka Europske komisije ne brani zemlji članici da nastavi dvojno iskazivanje cijena, ako se ocijeni za potrebno, a iskustva drugih zemalja nisu mjerodavna jer su te zemlje imale stabilne cijene i nisku inflaciju kada su uvodile euro, pa su se potrošači mogli naviknuti na novu valutu.
Zakon o uvođenju eura ne brani trgovcima da nastave dvojno iskazivanje cijena i iduće godine, pa se nadamo da će biti i takvih trgovaca, jer smo imali upita i od trgovaca da li mogu bez zapreka nastaviti iskazivati dvojne cijene i nakon 31.12.2023.
Kod nas na žalost potrošači nikad ne znaju kakva će ih cijene dočekati i nije onda čudno da se ne mogu naviknuti na euro.
Dolje možete pročitati naš dopis, kao i odgovor ministra financije, a u nastavku molimo vas popunite anketu i odgovorite na naša pitanja.

Više objava iz ove kategorije…

Ukidaju li se fizički tokeni?

Ukidaju li se fizički tokeni?

Već duže vremena Zagrebačka banka obavještava svoje klijente da od 15. veljače 2024. neće biti moguće koristiti...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content