Tajni kupci već godinu dana prate dvojne cijene

Objavio Ana Knežević

Predsjednica udruge

ruj 11, 2023

Podjelite:

 

Projekt” Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH” započeo je u kolovozu prošle godine , kada smo popisali cijene u kunama, a od rujna 2022. je obavezno iskazivanje cijena u eurima i u kunama i 6 udruga potrošača, među kojima je i HUZP prati već godinu dana cijene odabranih proizvoda i usluga.
Projekt financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a svrha projekta je pratiti da li su cijene dvojno iskazane i da li su dobro obračunate, po fiksnom tečaju. U godinu dana provedbe nije bilo značajnijih problema oko dvojnog iskazivanja cijena i pravilnog obračunavanja cijena u eurima, ali kako se približava kraj razdoblja dvojnog iskazivanja cijena – iskazivat će se tako do kraja 2023., sve više potrošača izražava bojazan kako će se od početka iduće godine snalaziti sa cijenama iskazanim samo u euru.
Dvojno iskazivanje cijena je pomoć potrošačima u postupku navikavanja na novu valutu, ali je i velika pomoć kod usporeiđivanja cijena kod poskupljenja, kada cijena više ne bude u kunama teško će potrošači moći usporediti koliko je to prije koštalo.
Strah potrošača je opravdan jer stalno bilježimo nova poskupljenja i teško je zapamtiti kolika je bila cijena nečemu prije godinu dana, a sve je manje i akcijskih cijena u katalozima trgovaca, koji su većini potrošača postala jedina orijentacija za kupnju.
I u kolovozu smo zabilježili nova poskupljenja, opet ništa nije pojeftinilo – skuplji su bečki odrezak, banane i maslac , koji je na jednom prodajnom mjestu poskupio čak 1,93 € , odnosno 14,54 kune.
Na telefonu br. 01 46 333 66 svakog radnog dana od 14, 00 – 16, 00 sati odgovaramo na upite vezano uz euro i svakog mjeseca je sve manje upita, što znači da se postupak prilagođavanja na euro poboljšava, ali kako reče jedna gospođa:” nije mi bilo problem naviknuti se na euro, već mi je problem naviknuti se na sve veće račune, a sve prazniju košaricu”.
Cijeli Izvještaj za kolovoz možete pogledati na poveznici ispod.

Više objava iz ove kategorije…

Ukidaju li se fizički tokeni?

Ukidaju li se fizički tokeni?

Već duže vremena Zagrebačka banka obavještava svoje klijente da od 15. veljače 2024. neće biti moguće koristiti...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content