Tajni kupac – izvješće za rujan

Objavio Ana Knežević

Predsjednica udruge

lis 15, 2022

Podjelite:

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača zajedno sa još 5 udruga za zaštitu potrošača sudjeluje u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja “Tajni kupac za zaštitu potrošača u postupku uvođenja eura u RH”. Od 5. rujna u Hrvatskoj je obavezno iskazivanje dvojnih cijena i naš je zadatak pratiti da li su cijene dvojno iskazane, da li su dobro obračunate i da li se u obračunu cijena koristi fiksni tečaj (7,53450) za euro. Cijene ćemo popisivati svaki mjesec sve do kraja 2023. do kada postoji i obveza iskazivanja dvojnih cijena.

Popisujemo 60 proizvoda i 36 usluga u Zagrebu, Sisku i Puli.

Rezultati su uglavnom dobri, prvo popisivanje smo obavili u kolovozu, u kunama, tako da možemo u narednim mjesecima pratiti kako se kreću cijene roba i usluga koje pratimo. Malo je onih koji nisu iskazali dvojne cijene, neki proizvodi i usluge su poskupile u odnosu na kolovoz i to smo naznačili u našem izvješću.

Pratimo i ponašanje 15 poslovnih subjekata koji su pristupili Etičkom kodeksu i nismo do sada pronašli nikakva odstupanja u poštivanju načela Etičkog kodeksa. Sve što ustanovimo da nije napravljeno u skladu sa zakonom prijavljujemo Državnom inspektoratu.

Izvještaj za 09.2022.

Voditeljica projekta
Ana Knežević

Više objava iz ove kategorije…

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content