Kupci tajni – problem javni

 

To je naziv projekta kojega Hrvatska udruga za zaštitu potrošača provodi u sklopu projekta Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja “Tajni kupac u zaštiti prava potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj”.

Naši tajni kupci u Zagrebu, Sisku i Puli popisuju cijene 60 proizvoda i 36 usluga,  prvi popis je već obavljen i to u kunama za mjesec kolovoz, a ostale mjesece pratit ćemo dvojne cijene i tako sve do kraja 2023. godine.

Glavni cilj provedbe ovog projekta je ograničavanje negativnih učinaka uvođenja eura na kretanje potrošačkih cijena . Drugi cilj projekta je zaštita potrošača, potrošač ne smije biti u financijski nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden.
Sukcesivno ćemo kroz 17 mjeseci pratiti kretanje cijena roba i usluga, dvojno iskazivanje cijena za robe i usluge u kunama i eurima, pratiti ispravno preračunavanje i zaokruživanje cijena roba i usluga, pratiti ćemo pridržavanje načela Etičkog kodeksa poslovnih subjekata koji pristupe Etičkom kodeksu, te telefonom informirati potrošače.
Cilj projekta je i informiranje građana, odnosno potrošača, o uvođenju eura, prvenstveno o zamjeni gotovog novca ,sa i bez naknada, te ostala pitanja bitna za potrošače pri uvođenju eura, kako bi svaki potrošač imao priliku dobiti potrebne informacije i kako bi mogao s povjerenjem postupati u skladu sa tim informacijama.
Iskustva zemalja koje su prije nas uvodile euro pokazala su da je efikasan način sprječavanja rasta potrošačkih cijena zbog konverzije valuta bila mjera obveznog iskazivanja cijena na prodajnim mjestima i mjestima pružanja usluga u staroj i novoj valuti određeno vrijeme prije i nakon prelaska na euro.
To je građanima olakšalo preračunavanje cijena, omogućilo prepoznavanje neosnovanog porasta cijena i bilo smjernica gdje treba kupovati.
Svakog radnog dana, od ponedjeljka do petka, od 14,00 do 16,00 sati na našem telefonu 01 46 333 66 potrošači će moći dobiti informacije o euru.

Na isti telefonski broj potrošači će moći prijaviti i sve nepravilnosti koje su uočili u primjeni Zakona o uvođenju eura, a mi ćemo ih dalje na postupanje prosljeđivati Državnom inspektoratu.

Bitne poveznice:

Euro.hr
Uputa o procesu prilagodbe poslovnih procesa za poslovanje u euru
Zakon o uvođenju eura kao službene valute u RH
Euro smjernice za prilagodbu gospodarstva

Podržano od:

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača sudjeluje u projektu “Tajni kupac”

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača sudjeluje u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja „Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj“.   Svrha projekta je zaštita ekonomskih interesa potrošača u procesu uvođenja...