Tajni kupac – izvještaj za travanj 2023. – i dalje samo skuplje, ništa jeftinije

Objavio Ana Knežević

Predsjednica udruge

svi 13, 2023

Podjelite:

Naši tajni kupci obavili su svoj posao i za mjesec travanj i popisali cijene 60 proizvoda i 36 usluga koliko ih pratimo u okviru projekta “Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH”, kojega financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
Popisuju se cijene proizvoda i usluga i prati da li su dvojno iskazane – u eurima i u kunama i da li su dobro obračunate , po fiksnom tečaju – 7,53450. Dvojno iskazivanje cijena je zakonska obveza sve do kraja 2023. godine i treba pomoći potrošačima u lakšem snalaženju kod kupovine, ali na žalost gotovo sve cijene su iskazane velikim brojkama u eurima i sitnim brojkama u kunama, tako da je većini potrošača potreban veliki napor da bi to pročitali i usporedili. Naišli smo i na jednog trgovca koji ne iskazuje dvojne cijene, pa smo ga opomenuli da to mora činiti, a ako na učini prijavit ćemo ga Državnom inspektoratu.
I ovom mjesecu bilježimo daljnja poskupljena, nema još padanja cijena – poskupio je grah, šampinjoni, coca cola, jetrena pašteta, čips i deterdžent za suđe.
Više informacija o tome što je poskupilo, a što je pojeftinilo može se pronaći na portalu Ministarstva gospodarstva u aplikaciji Kretanje cijena – https://mingor.gov.hr – (266 proizvoda je pojeftinilo, a 349 poskupilo.)
Potrošači se polako privikavaju na euro pa je i sve manje upita na naš telefon vezano uz uvođenje eura – najčešći upiti su oko zamjene novčanica i kovanica, te upiti oko krivotvorina, jer su novčanice eura iste vrijednosti, a različite veličine.
Cijeli naš izvještaj pogledajte ovdje:

Website | + posts

Predsjednica udruge

Više objava iz ove kategorije…

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content