Tajni kupac – izvještaj za travanj 2023. – i dalje samo skuplje, ništa jeftinije

Objavio Ana Knežević

Predsjednica udruge

svi 13, 2023

Podjelite:

Naši tajni kupci obavili su svoj posao i za mjesec travanj i popisali cijene 60 proizvoda i 36 usluga koliko ih pratimo u okviru projekta “Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH”, kojega financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.
Popisuju se cijene proizvoda i usluga i prati da li su dvojno iskazane – u eurima i u kunama i da li su dobro obračunate , po fiksnom tečaju – 7,53450. Dvojno iskazivanje cijena je zakonska obveza sve do kraja 2023. godine i treba pomoći potrošačima u lakšem snalaženju kod kupovine, ali na žalost gotovo sve cijene su iskazane velikim brojkama u eurima i sitnim brojkama u kunama, tako da je većini potrošača potreban veliki napor da bi to pročitali i usporedili. Naišli smo i na jednog trgovca koji ne iskazuje dvojne cijene, pa smo ga opomenuli da to mora činiti, a ako na učini prijavit ćemo ga Državnom inspektoratu.
I ovom mjesecu bilježimo daljnja poskupljena, nema još padanja cijena – poskupio je grah, šampinjoni, coca cola, jetrena pašteta, čips i deterdžent za suđe.
Više informacija o tome što je poskupilo, a što je pojeftinilo može se pronaći na portalu Ministarstva gospodarstva u aplikaciji Kretanje cijena – https://mingor.gov.hr – (266 proizvoda je pojeftinilo, a 349 poskupilo.)
Potrošači se polako privikavaju na euro pa je i sve manje upita na naš telefon vezano uz uvođenje eura – najčešći upiti su oko zamjene novčanica i kovanica, te upiti oko krivotvorina, jer su novčanice eura iste vrijednosti, a različite veličine.
Cijeli naš izvještaj pogledajte ovdje:

Više objava iz ove kategorije…

Ukidaju li se fizički tokeni?

Ukidaju li se fizički tokeni?

Već duže vremena Zagrebačka banka obavještava svoje klijente da od 15. veljače 2024. neće biti moguće koristiti...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content