Tajni kupac – izvještaj za prosinac 2023. – zadnji izvještaj u projektu, opet poskupljenja

Objavio Ana Knežević

Predsjednica udruge

sij 15, 2024

Podjelite:

 

 

 

Tajni kupci obavili su svoj posao i za mjesec prosinac i popisali cijene 60 proizvoda i 36 usluga koliko ih pratimo u okviru projekta “Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u RH”, kojega financira Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Ovo nam je zadnji izvještaj, jer je projekt trajao do kraja 2023.

Popisivanje cijena smo započeli u kolovozu 2022. i taj mjesec smo popisali cijene u kunama, od 5. rujna 2022. trgovci su morali cijene iskazivati dvojno, i u kunama i u eurima, cijene u eurima su morale biti iskazane na dvije decimale i obračunate po fiksnom tečaju od 7,53450 kn za 1 euro.

Pratili smo da li su cijene dvojno iskazane i da li je cijena u eurima pravilno iskazana. U početku je bilo malo nesnalaženja, pa nisu sve cijene bile iskazane u eurima ili nisu bile dobro iskazane, no kasnije su svi uhvatili ritam i nije bilo problema.

Veliki problem je nastao sa prvim danom nove 2023. godine kada je euro zamijenio kunu i postao naša službena valuta. Puno potrošača je ostalo šokirano kada su u prvim danima nove godine došli na kavu i zatekli cijene u eurima puno veće nego su bile zadnjeg dana prosinca 2022. – primili smo blizu 200 prijava za te povećane cijene (uglavnom kava u kafićima i kruh).

Državni inspektorat je krenuo u nadzor i našao jako puno prekršaja, ali i obećanja da će cijene biti vraćene na razinu 31.12.2022., no nikada nismo vidjeli izvještaj koliko ih je vratilo cijene, niti koliko ih je platilo kazne.

Poskupljenja su se nastavila cijelu godinu i mi smo ih stalno bilježili i u našim mjesečnim izvještajima – u 17 mjeseci praćenja cijena i usluga nismo naišli ni na jedan slučaj pojeftinjenja.

Ministarstvo gospodarstva je u međuvremenu pokrenulo aplikaciju Kretanje cijena – https://mingor.gov.hr – putem koje su potrošači mogli pratiti kretanje cijena kod 10 trgovaca za 300 proizvoda , kao i njihovu usporedbu sa cijenama 31.12.2022.
U zadnjem kvartalu su nam se potrošači na telefon žalili da neće moći pratiti poskupljenja kada se u 2024. ukinu dvojne cijene i ostane samo cijena u eurima, jer osim ograničenih cijena, sve druge cijene rastu.
Tragom toga uputili smo prijedlog Ministarstvu financija da se promijeni zakon i dvojne cijene ostanu i u 2024. godini. Na žalost ministar nije imao razumijevanja za naš prijedlog, s obrazloženjem da je razdoblje od 16 mjeseci bilo dovoljno da se potrošači naviknu.
Mi smo u međuvremenu na našu web stranicu postavili anketu u kojoj su potrošači mogli odgovoriti na postavljena pitanja i svjedočiti da li su se navikli na euro. Evo dosadašnjih rezultata ankete:

  • nisam se naviknuo/la na euro – 54,9%
  • nisam se naviknuo/la ,ali napredujem – 32,3%
  • potpuno sam se naviknuo/la na euro – 12,8%
  • dvojne cijene trebaju ostati i u 2024. g. – 80,5%
  • ne trebaju ostati dvojne cijene u 2024.g. – 15,9%
  • nisam siguran/a trebaju li dvojne cijene ostati – 3,6%

Kao što vidimo velika većina sudionika ankete smatra da dvojne cijene trebaju ostati i u 2024, jer se 87,2% potrošača nije naviknulo na euro.
Anketu ćemo ostaviti na web stranici do kraja siječnja, kako bi potrošači mogli izraziti stavove, i u mjesecu kada je većina cijena samo u eurima.
U prilogu možete vidjeti našu tabelu sa popisanim cijenama u prosincu – poskupio je kruh, crveni luk, banana, svinjski but i cijelo pile.

Više objava iz ove kategorije…

Ukidaju li se fizički tokeni?

Ukidaju li se fizički tokeni?

Već duže vremena Zagrebačka banka obavještava svoje klijente da od 15. veljače 2024. neće biti moguće koristiti...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content