Svjetski dan prava potrošača – 15.ožujka – U energetskoj tranziciji uloga potrošača je najvažnija

Objavio Ana Knežević

Predsjednica udruge

ožu 13, 2023

Podjelite:

Svjetski dan prava potrošača obilježava se 15.ožujka, počevši od 1982.godine. Tim povodom Consumer International – CI – svjetski savez udruga potrošača organizira razne aktivnosti na temu koja se pokaže od najveće važnosti za potrošače u toj godini. Budući da se cijeli svijet susreće sa snažnim klimatskim promjenama sa velikim posljedicama, kao i sa energetskom krizom, ove godine tema Svjetskog dana prava potrošača je „Osnaživanje potrošača u prijelazu na čiste energije”.

U navedene aktivnosti biti će uključeno 250 udruga i saveza potrošača iz više od 120 zemalja.

CI kroz cijeli tjedan organizira rasprave u koje su uključene najodgovornije osobe iz institucija koje rade na rješavanju energetskih problema, a rasprave će moći online putem pratiti aktivisti iz udruga iz cijelog svijeta i tako iz prve ruke vidjeti što će se u narednom razdoblju poduzeti na rješavanju energetskih problema i kako se svatko na nacionalnoj razini može uključiti u te aktivnosti.

HUZP je član CI od 2000.g . i svake godine se uključuje u aktivnosti povodom Svjetskog dana prava potrošača.

Većina gospodarstava suočava se danas sa sve dubljom energetskom krizom koja ima neopisive razmjere utjecaja na potrošače. Zajedno s povećanjem cijena hrane i usluga, potrošači su prisiljeni mijenjati svoje životne navike kako bi zadovoljili osnovne potrebe.

Povećanje pristupa pouzdanoj, održivoj i modernoj energiji imat će važnu ulogu u sprječavanju klimatske krize, sa pomacima u potrošnji koji trebaju voditi ka smanjenju buduće emisije stakleničkih plinova za 40-70% do 2050.g.

Na potrošače se ne bi trebalo gledati samo kao na pasivne promatrače koje treba tek „uključiti” u prijelaz na čiste energije. Svi smo potrošači energetskih usluga, a kao potrošači imamo veliki potencijal za poduzimanje radnji koje ubrzavaju prijelaz na čiste energije.

Sve dok vlade, poslovni svijet i ostali utjecajni akteri u energetskom svijetu traže odgovor na globalne krize, potrošači moraju biti u središtu tog dijaloga i djelovanja i ne smije ih se izgubiti iz vida.

Stoga je potrebno osnažiti potrošače u tom prijelazu, što znači da potrošače treba stimulirati, a ne kažnjavati i sav teret prijelaza na čistu energiju prebaciti na njih i odvesti ih u energetsko siromaštvo.

Hrvatska se sporo prebacuje na čiste energije , skupo je i nedostupno za većinu potrošača. Nedavno je Vlada smanjila PDV na solarne panele, ali ih nema dovoljno na tržištu, puno je administrativnih prepreka kod ugrađivanja panela.

Puno građana se susreće sa energetskim siromaštvom, dosta građana ne može ni podmirivati račune,pa ih se isključuje (što se ne bi smjelo) .

Hrvatska kao članica EU mora postići i ciljeve na smanjenju stakleničkih plinova i ostvarenje klimatske neutralnosti do 2050. g. i ovo bi trebao biti poticaj da se krene brže, jednostavnije i za potrošače jeftinije u ostvarivanje tih ciljeva.

Ana Knežević

Više objava iz ove kategorije…

Ukidaju li se fizički tokeni?

Ukidaju li se fizički tokeni?

Već duže vremena Zagrebačka banka obavještava svoje klijente da od 15. veljače 2024. neće biti moguće koristiti...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content