Hrvatska udruga za zaštitu potrošača sudjelovala je, kao izvoditelj, u projektu „Kako smanjiti prehrambeni otpad“, koji se provodio u okviru Dobrovoljnog sporazuma o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane „Zajedno protiv otpada od hrane“, koji su potpisali Grad Zagreb i Ministarstvo poljoprivrede.
Projekt se provodio od 26.11. do 02.12.2024. godine za učenike 7. i 8. razreda u deset osnovnih škola u Zagrebu: OŠ Središće, OŠ Ive Andrića, OŠ Borovje, OŠ Lovre pl. Matačića, OŠ kralja Tomislava, OŠ Julija Klovića, OŠ Dragutina Domjanića, OŠ bana Josipa Jelačića, OŠ Izidora Kršnjavoga i OŠ Petra Zrinskog.
Cilj projekta je kroz interaktivnu radionicu educirati učenike što je prehrambeni otpad, kako nastaje i kako ga smanjiti, koje su štetne posljedice bacanja hrane za okoliš, koliko zemljinih resursa poput vode i energije se troši od samog procesa proizvodnje hrane, pa sve do dolaska u trgovinu, kako pravilno čuvati namirnice, kako smanjiti bacanje hrane i ostatke upotrijebiti za nova jela, što se odlaže u biootpad, te kako kompostiranjem uštediti novac i čuvati okoliš.
S obzirom da se u Hrvatskoj godišnje po stanovniku baci 72 kilograma hrane, cilj EU je do 2030. godine za 50 % smanjiti količinu bačene hrane.
Očekivani rezultati radionice su educirani učenici koji će se racionalnije odnositi prema hrani i okolišu, koji će promijeniti navike sukladno novostečenim znanjima, prenijeti informacije i znanja na svoje ukućane, te tako smanjiti i spriječiti stvaranje otpada od hrane.
Nakon radionice učenici su popunjavali anketni upitnik, a tri škole koje su pokazale najviše znanja su: OŠ bana Josipa Jelačića (Podgradski odvojak 1), OŠ Lovre pl. Matačića (Joze Laurenčića 1) i OŠ Dragutina Domjanića (Gajnice 31).
Foto: HUZP
0 Comments