Prijedlog Pravilnika o registru “NE ZOVI”

velj 21, 2016

Podjelite:

Na web stranici https://esavjetovanja.gov.hr kao i na našim stranicama http://www.huzp.hr/wp-content/uploads/2015/03/ne-zovi-Pravilnik-11-12-2015.doc.docx   možete vidjeti prijedlog
PRAVILNIKA O REGISTRU “NE ZOVI” i možete se uključiti u javnu raspravu od 9.veljače do 29.veljače 2016.g.

U nastavku možete vidjeti naše prijedloge ili na linku http://www.huzp.hr/?p=1681
PRAVILNIK NE ZOVI KOMENTAR

Najprije želimo naglasiti da je Hrvatska udruga za zaštitu potrošača-HUZP protiv takvog pravilnika koji dozvoljava uznemiravanja potrošača koji se ne upišu u tzv REGISTAR.
Mišljenja smo da se smije zvati samo one potrošače koji su to dozvolili odnosno koji su ostavili svoj broj telefona i adresu da ih se može uznemiravati-

Unatoč tome tako nešto imaju samo 4 članice Eu od 28 napisali smo prijedlog

dodati članak 6.stavak 1-a.
Posebni obrazac mora biti javno dostupan kod operatora u njegovim centrima i web stranicama i mora biti besplatan

članak 6.stavak 2.
Ne slažemo se s tim da bi potrošač trebao bilo kome davati svoj OIB kako ne bi bio u nekom registru, jer OIB su prema Pravilniku o OIB-u dužne dati samo pravne osobe u smislu svog poslovanja.
S kojim se pravom traži OIB, ako se ima ime, adresa i broj telefona koji su poznati davatelju telkomunikacijske usluge. Gdje je uporište u Zakonu da se od potrošača traži OIB?

članak 6.stavak 6.
treba brisati jer ako smo nekada nekom dali mogućnost da koristi naše podatke da smo zainteresirani za njegove proizvode on nas prema pravilniku može doživotno smetati. Još jedan ustupak kapitalistima.
Hrvatsku udrugu za zaštitu potrošača samo interesira koji je tu interes predlagača Pravilnika koji bi trebao biti i jedna vrsta regulatora poštenih odnosa između trgovca i potrošača, a ne kada jednom nekome daš podatak cijelog života te može maltretirati.
Koja je svrha uopće Pravilnika NE ZOVI (s kojim se ne slažemo) ako mi ne možemo opozvati jednom danu privolu da nas neko uznemirava.

Dodati članak 6a.
Upis u registar i ispis iz registra se ne smije naplaćivati .

Članak 12.
treba točno definirati kada pravilnik stupa na snagu i kada počinje njegova primjena.

Svakako treba predvidjeti sankciju za onoga tko se ne pridržava Pravilnika i zove osobe koje su registrirane.

Više objava iz ove kategorije…

2 komentara

 1. Diana

  Cijela stvar je potpuno pogrešno postavljena. Treba tražiti ustavnosti predmetnog pravilnika, jer jedino osoba koja želi reklame treba tu svoju želju izraziti registracijom u neku evidenciju. Onog trenutka kada ja ili netko drugi “mora” registrirati svoje podatke ja ili netko drugi više nemam prava na anonimnost koja mi je Ustavom i postojećim zakonom zagarantirana.

  Reply
  • Tomislav Lončar

   Poštovana gospođo Diana,

   nažalost ne možemo pokretati postupa za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pravnog akta koji još ne postoji. Još nije izglasan u Saboru. To je samo preijedlog na javnoj raspravi.

   S poštovanjem

   Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content