Naknada za pravo puta

lis 28, 2019

Podjelite:

Tražili ste od davatelja javnih usluga  naknadu za pravo puta , možda će vam koristiti slijedeće informacije:

Ponuditi  će vam ugovor kojim bi vi kao vlasnik zemljišta preuzeli mnoge obaveze i mišljenja smo da niste tim ugovorom u ravnopravnom odnosu pa bi bilo dobro tražiti da se promijeni sve što smatrate spornim.

Prema predloženom ugovoru koji su nam dostavili potrošači  slijedi da bi stvarni vlasnik  nekretnine bio kriv (te bi za to trebao i odgovarati)  ako primjerice susjed tuži davatelja usluge jer on misli da je zemlja kojom bi se davatelj usluge koristio susjedova.

Ugovor se  zaključuje na neodređeno vrijeme bez mogućnosti dopune ili aneksa prema budućim situacijama (povećanju naknade). Davatelj usluge bi trebao platiti sve naknade oko potpisa ugovora i upisa u zemljišne knjige, ali nigdje ne piše tko snosi naknade brisanja tih upisa po prekidu ugovora.

Ugovorom se dozvoljava da se davatelju usluge  da prenese svoje ovlasti na treće osobe bez ikakvih prava i znanja samog vlasnika nekretnine.

Posve je krajne neprihvatljivo da takav ugovor ima klauzulu tajnosti, što odmah baca sumnju na nezakonitost, jer se vjerojatno tu ne radi o državnim tajnama.

Na kraju krajeva pitamo se i uopće tko je onda stvarni vlasnik nekretnina?

Predloženim Ugovorom vlasnik bi se  trebao obvezati da će i dodatno nadoknaditi  svu moguću štetu na imovini, ako tu štetu prouzroče neke treće osobe.

Iz Zakona o energiji slijedi da vlasnik nekretnine ima pravo na naknadu, odnosno naknadu štete prema općim propisima, a Pravilnikom o potvrdi i naknadi za pravo puta propisuje se tek postupak izdavanja potvrde o pravu puta, izračun i visina naknade, način plaćanja naknade te oblik i sadržaj obrasca potvrde o pravu puta za kabelsku kanalizaciju, elektroničke komunikacijske vodove koji se postavljaju izvan kabelske kanalizacije i stupove nadzemne komunikacijske mreže.

Na kraju podsjećamo da  svaki vlasnik nekretnine prema Zakonu o energiji  ima pravo na pravičnu novčanu naknadu za pravo puta za telekomunikacijsku infrastrukturu, kao i infrastrukturu u vlasništvu distributera energije (struja, plin, telekomunikacije) koja se nalazi nekretnini bilo kojeg vlasnika.

Da vam se ne bi dogodilo da postanete podstanar na vlastitoj nekretnini, te da davatelju usluge i ostalim vlasnicima inrastrukture za distribuciju energije odgovarate za sve moguće što će se možda dogoditi njegovoj infrastrukturi, a koju je isti postavio na vašoj nekretnini PAZITE ŠTO, KOME, KADA i KAKO potpisujete, odnosno na što se obvezujete svojim potpisom.

Više objava iz ove kategorije…

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content