Moj svijet hrane budućnosti

Carrefour – najveći maloprodajni lanac u Francuskoj (i u Europi) zamrznuo je cijene 100 proizvoda do kraja mjeseca studenog – navodi časopis “Ja trgovac”.

To je reakcija na pritisak vlade predsjednika Macrona da se pomogne potrošačima u borbi sa rekordno visokom inflacijom.

Taj potez slijede sada i drugi trgovci, pa je tako francuski naftni div TotalEnergies najavio daljnje korake za smanjenje cijena. TotalEnergies će smanjiti cijene goriva na svojim benzinskim postajama diljem Francuske od 1. rujna do kraja godine.

Stopa inflacije u Francuskoj je 6,7%, a u Hrvatskoj je skoro dvostruko veća – 12,3%, pa pozivamo i naše trgovce da zamrznu cijene po uzoru na Carrefour, jer Vlada je zamrznula cijene za samo 8 proizvoda, a ostalima cijene stalno rastu, a ne kupuju potrošači samo tih osam proizvoda.

Ne može nitko reći da francuska ekonomija nije tržišna, pa ipak su se trgovci odlučili na zamrzavanje cijena, svjesni činjenice da njihova pozicija ovisi o tome koliko potrošači kupuju.

Ima li takve svijesti i kod naših trgovaca vidjet ćemo uskoro.

Pročitajte više:

 

Issu/Ja Trgovac

Objavio: Branimir Spajić

Podjelite:

6. lipnja 2022. održana je u Sisku Završna konferencija projekta “Moj svijet hrane budućnosti”.

Projekt je provodila Hrvatska udruga za zaštitu potrošača u osnovnoj školi Viktorovac u Sisku, a partneri na projektu su bili Upravni odjel Grada Siska za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo, udruga “Đeram” iz Petrinje, tvrtka “Redfork” iz Zagreba, te “Probion” – udruga studenata Prehrambeno – biotehnološkog fakulteta iz Zagreba.

Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti obrazovanja, a vrijednost projekta je 120.000,00 kuna.

Projekt se u školi provodio od veljače do lipnja kroz 12 interaktivnih radionica sa učenicima od 5. do 8. razreda, a ukupno je u projektu sudjelovalo 253 učenika. Svaka radionica imala je edukativni dio na zadanu temu kroz prezentaciju, a nakon toga su učenici uz pomoć studenata iz udruge “Probion” odrađivali vježbe, kroz koje su trebali primjeniti znanje koje su dobili kroz prezentaciju. Poslije svake radionice učenici su anonimno popunjavali upitnike , analizom upitnika napravljena je rang lista tri najbolja razreda u znanju I dodjeljeni su im pehari kao priznanja.

Peti razredi su učili o slaganju zdravog tanjura, važnosti pijenja vode i štetnosti energetskih i gaziranih pića, te o važnosti vježbanja.

Šesti razredi su učili o prehrambenom otpadu, kako sortirati otpad i štiti okoliš i kako se hrana može ponovo iskoristiti.

Sedmi razredi su učili o kalorijama, aditivima u hrani – štetnim i korisnim, te kako čitati deklaracije na hrani.

Osmi razredi su učili o marketinškim trendovima i zdravlju tijela, o reklamiranju hrane i održivom razvoju, te o internet trgovini i korištenju njezinih prednosti.

U anketama su učenici u velikoj većini istaknuli da su nešto o tim temama znali, tek mali dio nije znao ništa, teme su im bile zanimljive i velika većina (79%) bi htjela više naučiti o tim temama.

Nakon održanih radionica sa Upravnim odjelom Grada Siska za obrazovanje, kulturu, sport, branitelje i civilno društvo održan je okrugli stol, na kojemu su prezentirani sadržaj i rezultati projekta, te se razgovaralo o mogućnostima nastavka projekta i obrade sličnih tema kroz nastavu građanskog odgoja.

Ovim projektom Hrvatska udruga za zaštitu potrošača se uključila u kampanju smanjenja prehrambenog otpada i bacanja hrane – godišnje se u Hrvatskoj baci 400.000 tona hrane i do 2030.g. moramo tu količinu prepoloviti.

Udruga “Đeram” koja se bavi njegovanjem tradicijskih vrijednosti  pokazala je učenicima kako se nekada pripremala i čuvala hrana, kada nije bilo hladnjaka i zamrzivača, ali nije bilo ni prehrambenog otpada.

Projektom se HUZP uključila i u kampanju za smanjenje CO2 i svođenje otpada na nulu do 2050.g., jer su učenici kroz radionice učili odvajati otpad, a znanja su kod kuće prenosili i roditeljima.

Projekt je pomogao da učenici shvate štetnost gaziranih i energetskih napitaka I nauče važnost pijenja vode i važnost konzumiranja lokalne i sezonske hrane.

Kroz radionice su učenici također naučili da se ne treba slijepo povoditi za reklamama hrane i zašto je važno znati čitati deklaracije na hrani.

Sadržaj svih radionica je predstavljen na B1 plakatima koji će biti postavljeni po razredima u školi, a kako su napravljeni sa puno ilustracija i korisnih informacija biti će stalni podsjetnik učenicima na ono što su naučili, ali i mogućnost drugima da nešto o tome nauče.

OŠ Viktorovac je kroz projekt dobila obruče i vijače za vježbanje, te 2 profesionalna štapna miksera za spravljanje zdravih obroka u školskoj kuhinji koja ide u obnovu.

Nadamo se da će stečena znanja učenici ( i njihovi roditelji) koristiti u svakodnevnom životu, kako bi njihova budućnost bila bez otpada i stakleničkih plinova, uz obilje vode i zdrave hrane.

Fotografije se mogu pogledati na web stranici OŠ Viktorovac:

http://os-viktorovac-sk.skole.hr/?news_hk=1&news_id=2904&mshow=290#mod_news

Više objava iz ove kategorije

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.