HUAS – Konferencija auto struke

pro 11, 2023

Podjelite:

Izmjene Zakona o obveznom osiguranju u prometu – veća prava potrošačima

Na nedavno održanoj konferenciji Hrvatske udruge auto struke prikazani su rezulati rada ove udruge u radnoj skupini za izmjene i dopune Zakona o obveznom osiguranju u prometu.

Zakon će se uskoro usvojiti u Hrvatskom saboru i donosi veliku novinu – procjenu štete neće više raditi procjenitelji iz osiguravajućih društava, koji su uvijek radili na štetu potrošača i servisa koji su radili popravke – sada će to raditi sami servisi, po cijeni koju sami odrede, a osiguranja ako budu nezadovoljna, mogu angažirati neovisnog procjenitelja.

Na potrebe izmjene Zakona upozorila je i naša udruga, pa smo zajedno sa HUAS-om Ministarstvu financije pojasnili potrebu izmjene zakona i štete koju zbog postojećeg prakse trpe potrošači, ali i država.

Na godinu se riješi oko 160.000 odštetnih zahtjeva, domaćim prometnicama voze se sve stariji automobile, prosječna im je starost oko 15 godina, a to utječe na sigurnost u prometu. Šokantno je kako u Hrvatskoj čak 60 % zahtjeva za odštetu nakon karambola, završi u nagodbama, osiguravatelji sami procjenjuju, sami određuju visinu štete, i u sukobu su interesa.

Nagodbe se potrošačima isplaćuju na ruke, budući da su najčešće nedovoljne za popravak oštećenog auta, popravak se obavlja na crno, uz ugradnju starih dijelova.

To što veliki broj osiguravatelja radi u Hrvatskoj na taj način, ne samo da je nepošteno, netržišno i poslovno neodrživo, već je i na samoj granici rubnog poslovanja – država je svake godine na taj način gubila s osnovi neplaćenog PDV-a oko 3, 5 milijuna eura.

Izmjene zakona i podzakonski akti , koje mora donijeti HANFA, uvesti će reda u ovo područje, u kojem su profitirala samo osiguranja.

Više objava iz ove kategorije…

Ukidaju li se fizički tokeni?

Ukidaju li se fizički tokeni?

Već duže vremena Zagrebačka banka obavještava svoje klijente da od 15. veljače 2024. neće biti moguće koristiti...

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content