Hrvatska mijenja Zakon o pružanju usluga u turizmu

velj 1, 2021

Podjelite:

Hrvatska je početkom travnja prošle godine po hitnoj proceduri izmijenila Zakon o pružanju usluga u turizmu, na način da je ukinuto pravo građana na povrat novca u roku od 14 dana u slučaju otkazivanja turističkog putovanja i umjesto toga uvedeno je izdavanje vaučera. Zbog pandemije COVID-19 većina turističkih putovanja morala je biti otkazana, a za tako otkazana putovanja turističke agencije su po odredbi izmjene Zakona, umjesto povrata novca građanima mogle dati vaučere.

 Izmjenom Zakona bilo je određeno da ukoliko se putnik odluči za povrat sredstava, agencija mora izvršiti povrat uplaćenih sredstva u roku od 14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti. (službenog proglašenje prestanka pandemije). Tako se teret pandemije prebacio na leđa potrošača.

 Pandemija COVID-19 potaknula je nezapamćen pad gospodarske aktivnosti u turističkom sektoru, a jedan od najvećih gubitaka imaju turističke agencije. Tako su putničke agencije u Hrvatskoj imale pad prometa od 76 posto zbog pandemije, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Budući da je većina zemalja EU uvela vaučere , Europska komisija je u svibnju prošle godine zemljama članicama uputila Preporuke za rješavanje nastale situacije, te tražila da se ukinu vaučeri, jer se njima krši Direktiva EU o putničkim paket aranžmanima. Preporuke su bile: osnivanje posebnog državnog fonda za pomoć, davanje povoljnijih kredita turističkim agencijama i sl.

Dio zemalja je odmah postupilo po Preporukama, a one koje nisu dobile su u srpnju prošle godine opomenu  od Komisije, ukupno 10 zemalja, među kojima je i Hrvatska.

Kako se ni nakon te opomene kod nas ništa nije učinilo, krajem listopada prošle godine Komisija je ponovo pokrenula postupak protiv  Hrvatske (uz Bugarsku, Litvu i Slovačku) zbog povrede prava EU i dala  rok od 60 dana za ukidanje sporne odredbe.

Početkom siječnja ove godine Ministarstvo turizma i sporta započelo je e-savjetovanje o Nacrtu Prijedloga izmjena i dopuna Zakona o uslugama u turizmu kojima se ukida sporni članak 38. o vaučerima,  nakon čega Zakon ide u Sabor na usvajanje.

Nakon stupanja na snagu predmetnih izmjena Zakona putnici će moći birati žele li temeljem izdanog vaučera ugovoriti zamjensko putovanje ili će raskinuti ugovor i ostvariti pravo na povrat uplaćenih sredstava u roku od 14 dana od raskida ugovora.

Prema podacima  Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) građanima je vraćeno 43.820 084 kn, odnosno oko 50% uplaćenog, dio putovanja je iskorišteno, a ostalo je za vratiti građanima oko 38 milijuna kuna.

Početkom godine Hrvatska je od EU dobila iznos od cca 202 milijuna € za pomoć kompanijama u turizmu i sportu, koje su imale problema u poslovanju zbog pandemije, pa se nadamo da će dio te pomoći ići u povrat novca onima koji su u putovanja  za otkazana dobili vaučere.

                                                                                                                               Ana Knežević

Više objava iz ove kategorije…

5 komentara

 1. siniša

  Poštovani,
  Uplatio sam trećinu novaca za jedrenje(Grčka)2/2020g.za datum 24.7/2020g. tri tjedna,agenciji Boataround,Slovačka.Prošle godine prije konačne uplate (jedva)uspio sam dobiti prolongaciju na isti datum za iduću godinu,znači ne povrat niti vaučer.Međutim,okolnostini ove godine nisu za nas najpovoljnije te ćemo odustati.Jel imamo pravo na povrat te ako imamo kome da se obratimo jer oni u Hrvatskoj imaju samo predstavnike.

  Reply
  • Tomislav Lončar

   Poštovani,
   Kada govorimo o paket aranžmanima i vraćanju novaca radi posebnih okolnosti (covid -19) potrošači mogu ako žele uzeti vaučer i kasnije u dogovoru s turističkom agencijom iskoristiti ono što je plaćeno ili ako ne žele vaučer moraju čekati 180 dana po završetku posebnih okolnosti da dobiju svoj novac.
   Po proteku navedenog roka ako agencija ne vraća novac treba ju prijaviti državnim inspektorima

   Kako je Vlada RH donijela Zakon objavljen u NN 42/2020 , a koji je prema Europskoj uniji nezakonit morala je pristupiti promjeni Zakona koji je dio u fazi rasprave na e-savjetovanju.
   Radi se o brisanju članka 38-a. Kada se Zakon usvoji potrošači koji su platili paket aranžmane mogu zatražiti odmah povrat novca.
   Prijedlog izmjena je bio na eSavjetovanju pa se očekuje da bi mogao biti prihvaćen u ljetnim mjesecima ili u jesen.

   DRŽAVNI INSPEKTORAT , ŠUBIĆEVA 29, 10000 ZAGREB, (01) 237 5100 ,
   WEB : https://dirh.gov.hr/ , e-mail: pisarnica.dirh@dirh.hr ; https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83

   Reply
 2. Tatjana

  Poštovani,
  maturalno putovanje u Crnu Goru nije ostvareno te je sa agencijom dogovorena odgoda. Međutim svi su nam učenici ove godine maturanti i putovanje ne možemo realizirati, a agencija nam za sad ne vraća novce. Da li su stupile na snagu predmetne izmjene zakona da se možemo na to pozvati. Unaprijed hvala,
  Tanja

  Reply
  • Tomislav Lončar

   Poštovana gospođo Tanja
   Kada govorimo o paket aranžmanima i vraćanju novaca radi posebnih okolnosti (covid -19) potrošači mogu ako žele uzeti vaučer i kasnije u dogovoru s turističkom agencijom iskoristiti ono što je plaćeno ili ako ne žele vaučer moraju čekati 180 dana po završetku posebnih okolnosti da dobiju svoj novac.
   Po proteku navedenog roka ako agencija ne vraća novac treba ju prijaviti državnim inspektorima

   Kako je Vlada RH predložila Zakon objavljen u NN 42/2020 , a koji je prema Europskoj uniji nezakonit morala je pristupiti promjeni Zakona koji je dio u fazi rasprave na e-savjetovanju.
   Radi se o brisanju članka 38-a. Kada se Zakon usvoji potrošači koji su platili paket aranzmane mogu zatražiti odmah povrat novca.

   DRŽAVNI INSPEKTORAT , ŠUBIĆEVA 29, 10000 ZAGREB, (01) 237 5100 ,
   WEB : https://dirh.gov.hr/ , e-mail: pisarnica.dirh@dirh.hr ; https://dirh.gov.hr/podnosenje-prijava/83

   ZAKON (NN 42/2020)
   O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRUŽANJU USLUGA U TURIZMU

   Članak 38.a
   (1) Iznimno od članka 37. stavaka 6. i 7. i članka 38. stavaka 2. i 3. ovoga Zakona, za neizvršene ugovore o putovanju u paket-aranžmanu koji su se trebali izvršiti nakon 1. ožujka 2020., putnik ima pravo na raskid ugovora o putovanju u paket-aranžmanu po isteku 180 dana od dana prestanka posebnih okolnosti, a organizatori putovanja za iste putnicima izdaju vaučer.
   (2) Ako se putnik odluči za povrat sredstava, organizator mora izvršiti povrat uplaćenih sredstava u roku od 14 dana po isteku 180 dana od prestanka posebnih okolnosti.
   (3) Vaučer izdan za neizvršeni ugovor o putovanju u paket-aranžmanu pokriven je već ugovorenom jamčevinom za slučaj nesolventnosti i na njemu moraju biti navedeni podaci o jamčevini iz članka 50. stavka 5. ovoga Zakona.
   (4) Ovlašćuje se ministar da pravilnikom uredi način korištenja vaučera iz stavka 1. ovoga članka.«.

   Pogledajte link na kojem je vidljivo da je takva isplata u Europskoj uniji zabranjena.
   http://www.huzp.hr/wp-content/uploads/2015/03/Net-hr200702.pdf
   https://claimdon.com/hr/

   Kolimo da nam upite šaljete na e-adreesu huzp@zg.t-com.hr ili preko naših web stranica. Ovo je samo za Vaše komentare.
   S poštovanjem
   Tomislav Lončar, tajnik

   Reply
  • Darko

   Gospođo Tatjana sve što vam je gospodin Tomislav rekao stoji međutim povrat novca ćete dobit jedino ako agencije u međuvremenu ne propadnu a velika je vjerovatnost da hoće većina njih, tada naravno svoj novac nikad nećete dobit.

   Reply

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content