Hrvatska ljekarnička komora

tra 2, 2020

Podjelite:

Poštovani potrošači dobili smo vrlo brzo odgovor Hrvatske ljekarničke komore koji prenosimo u cijelosti i na kokem zahvaljujemo.

Poštovani,

Zahvaljujemo na javljanju te ćemo svakako o problemu koji ste javili ponovno obavijestiti ljekarnike i upozoriti ih.

Jasno je da je PIN  osobni identifikacijski broj te da ga smije znati samo vlasnik kartice.

U epidemiji koja nas je zadesila, te velikom broju ljudi koji dolaze u ljekarne također je razumljivo poduzimanje određenih mjera ljekarnika u svrhu predostrožnosti i zaštite od zaraze, ali naravno u granicama zakona i pozitivnih propisa.

Obzirom da je i Komora zaprimila nekoliko prigovore pacijenata već smo prije nekoliko dana dostavili slijedeću obavijest ljekarnicima, a koju smo danas dopunili podacima o povećanju limita za beskontaktno plaćanje te ćemo je u niže navedenom sadržaju još jednom poslati kao važan podsjetnik:

Želimo vas podsjetiti da PIN koji služi za autorizaciju transakcije predstavlja tajni osobni broj korisnika bankovne kartice i kao takav je zaštićeni osobni podatak.

Iako smo svjesni teške, izazovne, a i vjerujemo često konfuzne situacije u kojoj se nalazite, ipak vas molimo da nađete način koji će omogućiti pacijentima kada dođu u ljekarnu da sami upisuju svoj PIN prilikom kartičnog plaćanja. Ovim putem vas molimo da prilikom kartičnog plaćanja u ljekarni nikako ne tražite od pacijenta da vam usmeno izrekne PIN svoje kartice.

U dogovoru sa svojom bankom pokušajte nabaviti bežične POS-aparate.

Također Vam prosljeđujemo i informaciju da je Hrvatska narodna banka (HNB) dala bankama i kartičnim kućama preporuku da povećaju maksimalni iznos beskontaktne platne transakcije bez PIN-a sa 100 kuna na 250 kuna. Prosječna transakcija plaćena karticom u Republici Hrvatskoj iznosi oko 225 kuna, pa bi se ovom mjerom mogao obuhvatiti veliki dio transakcija. određene banke i kartične kuće već su podigle iznos na 250 kuna. Tako je omogućeno beskontaktno plaćanje na iznose do 250 kuna Master Card karticama Raiffeisen banke i OTP banke, Maestro karticama Zagrebačke banke, Visa Premium PBZ Carda, a uvođenje većeg limita za ostale kartice očekuje se kroz par dana.“

Srdačan pozdrav,

Ivana Šolić, mag.pharm.

Stručni suradnik

Hrvatska ljekarnička komora / Croatian Chamber of Pharmacists

Martićeva 27, Zagreb, Croatia

Više objava iz ove kategorije…

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content