HAKOM-podrška Regionalne organizacije za zaštitu potrošača Karlovac

ožu 2, 2016

Podjelite:

Prenosimo tekst predsjednika Regionalne organizacije zaštite potrošača – ROZP iz Karlovca gospodina Željka Tomašića (http://rozp.hr/index.php/strategija/inicijative/presice/266-otovoreno-pismo-hakom-u )
Dobrodošli na portal Regionalne organizacije zaštite potrošača
Otovoreno pismo HAKOM-u
Posted in Priopćenja za medije
Regionalna organizacija zaštite potrošača je zgrožena predstavkom HAKOM-a kojom traži postupanje protiv Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, kao neprimjeren i u demokratskim društvima nezapamćen pokušaj omalovažavanja organizacija civilnog društva, pače traže kažnjavanje zato što ukazuje na nepravilnosti prilikom donošenja zakona, posebice što je farsa sa javnim raspravom poznata javnosti, jer niti HAKOM, niti druga tijela koja su provodila javnu raspravu nisu prihvatili nijednu sugestiju ili prijedlog ne samo HUZP, nego bilo koje udruge za zaštitu potrošača.
Smatrali smo da je ovakvo etiketiranje rada i aktivnosti jedne organizacije civilnog društva stvar nekih prošlih vremena, ali očigledno da HAKOM želi i dalje nametati svoju volju i da traži da HUZP, pa tako i sve udruge za zaštitu potrošača, budu njihova produžena ruka.
Ova predstavka HAKOM-a je tim zabrinjavajuća, jer smo do sada sa HAKOM-om imalo odličnu suradnju. Ovo nije ukazivanje na nezakonito postupanje, nego pokušaj eliminiranja HUZP iz demokratske procedure.
Naime demokratska društva karakterizira supostojanje triju sektora: javnoga (država), privatnog (tržište) i građanskog (civilno društvo). Najkraće rečeno, civilno društvo jesu građani koji se aktivno i slobodno upliću u sve sfere društvenog djelovanja.
O čemu to onda piše i predstavci HAKOM-a?
Iz dopisa je razvidno da HAKOM nema pojma tko je predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača, te upućuje predstavku osobi koja nije član nijedne udruge za zaštitu potrošača, a to samo ukazuje da su i SUZP i HUZP preblago štitili interese potrošača, kad HAKOM ne zna tko je tko.
Ovo je direktno zadiranje javnog sektora u rad građanskog što mi u Regionalnoj organizaciji ne prihvaćamo i najoštrije osuđujemo „politiku etiketiranja“, te očekujemo od HAKOM-a javnu ispriku HUZP!
Predsjednik ROZP
Željko Tomašić, mag.ing.aedif

Više objava iz ove kategorije…

0 Comments

Submit a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Skip to content